Meer Patiënten met Frontale Fibroserende Alopecia
Verband tussen haarziekte en zonnecreme

De aandoening waarbij de voorste haargrens vervaagt is in de medische wereld gekend als frontale fibroserende alopecia (afgekort FFA) en komt meer en meer voor.
Wat is FFA?
Frontal fibroserende alopecia is een variant van de huidaandoening lichen planopilaris. Ze tast vooral post-menopauzale vrouwen aan. Nochtans zijn 1 op 5 van de patiënten met FFA jongere dames. Soms worden mannen aangetast, zegt Dr. Shapiro, directeur van de afdeling Haaraandoeningen aan de New York University School of Medicine. Vandaag hebben 1 op 4 van zijn patiënten deze aandoening.
De haarziekte tast de voor- en zijkant van de behaarde scalp aan. Vaak is er haarverlies rond de oren (haarverlies achter de oren) en het achterhoofd. Soms zie je over een bandvormige zone de hoofdhuid doorschemeren.
Eenzame haren
Vaak zie je losse haartjes (lonely hairs) zichtbaar op de kale hoofdhuid.
Verlies van wenkbrauwen
Verlies van wenkbrauwhaartjes is aanwezig. Merk je dat de wenkbrauw minder vol wordt of verlies je wenkbrauwhaartjes, dan ben je vrij zeker van de aandoening. Het verlies van de wenkbrauwen gaat het haarverlies op de scalp vaak vooraf.
Een studie gebaseerd op een vragenlijst toont aan dat vrouwen met frontale alopecia tweemaal zo vaak zonnecremes in het gelaat gebruikten. Vrouwen met een terugtredende voorste haarlijn gebruikten ook vaker andere huidverzorgingsproducten zoals vochtinbrengende cremes en foundation.
Een studie bij mannen toonde hetzelfde aan: mannen die verzorgingsproducten en zonnecremes in het gelaat gebruikten hadden tevens een terugtrekkende haargrens.
Beide studies -met vrouwen en mannen- tonen een verband tussen frontale alopecia en het gebruik van hydraterende gelaatsproducten en zonneproducten.
De ingrediënten die mogelijk een rol spelen in de ziekte werden goedgekeurd door de Amerikaanse FDA sinds 1988 en zitten ook in onze verzorgingsproducten.
Behandeling van FFA
De behandeling is in eerste instantie medicamenteus met: antibiotica, cortisone en Minoxidil. Behandeling met je eigen bloedcellen is geen eerste keuze, hoewel sommige patiënten ervoor kiezen.
De behandeling is gericht op het behoud van de haarfollikels. De ziekte kan de follikels permanent vernietigen. Daarna worden littekens gevormd. Vroegtijdige herkenning is dus belangrijk. Dankzij trichoscopie - een gespecialiseerd haaronderzoek - bevestigt de arts de diagnose.
Referentie
Shapiro J. U021 - Managing Frontal Fibrosing Alopecia, Saturday, July 28; 7:30 AM - 8:30 AM. AAD Summer Meeting, July 26-29, 2018, Hyatt Regency Chicago, Chicago, IL. https://www.aad.org/scientificsessions/sam2018/SessionDetails.aspx?id=11949
Wat ons onderscheid:
- Duidelijk behandelplan met medische opvolging: advies om tot het beste resultaat te komen
- Transparant betaalplan: wij houden rekening met je budget en bekijken met jou de mogelijkheden
- Innovatieve behandelingen
- Aantoonbare resultaten
- Medische expert
- Veilige en hoogwaardige producten (CE gekeurd).
Een afspraak maak je telefonisch via 0468 15 06 36 of via het website formulier
Meer informatie nodig? Vraag een informatiebrochure (info@haarinzicht.be) of schrijf je in op de nieuwsbrief
Vragen over onze specifieke aanpak? Vraag een consultatiegesprek met Dr. Barry Dekeyser
Share
Op zoek naar een wetenschappelijk onderbouwde oplossing voor je haarproblemen?
Onze haarklinieken in Tessenderlo en Machelen staan aan de voorhoede van diagnostische precisie, gebruikmakend van de nieuwste AI-technologieën om de ware oorzaak van haaruitval te identificeren.
Leg de oorzaak van je haarprobleem bloot dankzij een grondige haar- en huidanalyse en de antwoorden op een gedetailleerde vragenlijst.
We nemen de tijd om jouw situatie te begrijpen om een aangepaste behandeling samen te stellen die écht werkt.
Klaar voor een doorbraak in jouw haarherstel?
- Boek nu je consultatie voor een deskundige diagnose en zet de eerste stap naar effectieve behandeling en blijvend herstel!
Openingsuren
- Maandag
- -
- Dinsdag
- -
- Woensdag
- Gesloten
- Donderdag
- -
- Vrijdag
- -
- Zaterdag
- -
- Zondag
- Gesloten
Telefonisch contact
0032 468 15 06 36 (wij geven enkel telefonisch advies aan bestaande patiënten)
Gesloten op: woensdag,
zaterdag, zon- en feestdagen








