Wil jij ook je haar beschermen tegen schade door de zon?
Ontdek hier de beste manieren om je haar te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.

We zijn ons allemaal bewust van het belang van het aanbrengen (en opnieuw aanbrengen) van zonnebrandcrème tijdens die hete, lange zomerdagen om huidbeschadiging te voorkomen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat de zon ook schadelijk kan zijn voor je haar.
"De zon kan verschillende vormen van schade aan je haar veroorzaken, zoals verkleuring, uitdroging, broosheid, gespleten haarpunten, dunner wordend haar en kroezen", zegt Dokter Barry Dekeyser, arts en haarspecialist van de Haar en Huid Kliniek in Tessenderlo, België.
Het is waar dat schade door de zon elk haartype kan beïnvloeden, maar er zijn effectieve manieren om je haar en hoofdhuid te beschermen. Dr. Dekeyser biedt waardevol inzicht in hoe de zon het haar beschadigt en geeft advies over de beste manieren om je lokken te beschermen wanneer je in de zon bent. Door zijn expertise te volgen, kun je de nodige maatregelen nemen om je haar te beschermen en schade te voorkomen, zelfs tijdens blootstelling aan de zon.
Hoe kan de zon je haar beschadigen?
Hoewel sommigen misschien denken dat hun haar niet vatbaar is voor zonnebrand, kan de zon wel degelijk schade aanrichten. Het langdurig blootstellen van je haar aan UVA- en UVB-stralen kan de buitenste laag van de haarstreng, de cuticula genaamd, beschadigen. De cuticula zorgt ervoor dat de haarschaft de vorm en stevigheid behoudt. UVB-straling kan leiden tot verlies van haarproteïnen, terwijl UVA-straling verantwoordelijk kan zijn voor ongewenste kleurveranderingen in het haar. Deze schadelijke straling wordt geabsorbeerd door lichtgevoelige aminozuren in het haar, wat resulteert in de afbraak van deze aminozuren en de vorming van vrije radicalen. Deze vrije radicalen leiden tot celdood en vroegtijdige veroudering van de haarzakjes of haarfollikels.
Dit kan leiden tot verschillende problemen, zoals verkleuring, uitdroging, broosheid, gespleten haarpunten en dunner wordend haar. Droog, pluizig en broos haar dat aanvoelt als stro kan een teken zijn van beschadigd haar. Langdurige blootstelling aan hitte en droogte, zoals door de zon, kan na verloop van tijd leiden tot meer haarbreuk en gespleten haarpunten.
Zonnestralen werken als bleekmiddel op je haardos
Tijdens een zonnige vakantie merk je mogelijk dat je haar lichter wordt, zonder dat je een kleurbehandeling hebt ondergaan. Dit komt doordat de zonnestralen werken als een bleekmiddel op je haar, waardoor de kleur verandert in een onomkeerbare chemische reactie. Daarnaast beschadigt de zon ook de cuticula en het eiwit in je haar, genaamd keratine.
Maar dat is niet alles - langdurige blootstelling aan de zon kan ook het proces van voortijdige vergrijzing versnellen. Hoewel het normaal is om grijze haren te krijgen naarmate we ouder worden, kan de schade veroorzaakt door de zon ervoor zorgen dat dit proces sneller verloopt.
Zijn bepaalde haartypes kwetsbaarder?
Hoewel haar van elk type gevoelig is voor schade door de zon, is fijn of lichtgekleurd haar bijzonder kwetsbaar. Het gebrek aan dikte en pigment in fijn, licht haar maakt het minder beschermd tegen de zonnestralen. Aan de andere kant heeft donkerder, grover haar meestal een vettere textuur, een dikkere structuur en een natuurlijke oliedekking die het beter beschermt tegen de zon. Daarnaast zijn dun, plat haar en strak opgerold haar ook vatbaarder voor schade door de zon.
Wat met hete stijltangen, chloorwater in zwembaden en het bleken van je haar?
Het gebruik van hete stijltangen, blootstelling aan chloorwater in zwembaden en het bleken van je haar kunnen het haar extra kwetsbaar maken voor de zomerse stress van hitte en zon. Deze activiteiten kunnen het haarproteïne keratine in het haar beschadigen. Beschadigd haarproteïne maakt je haren vatbaarder voor het doordringen van zonnestralen en warmte, waardoor de haardos kwetsbaarder wordt.
Als je in een zwembad met chloor zwemt, draag dan een badmuts of doe je haar in een hoge knot om je haar droog te houden. Als je haar nat wordt, zorg er dan voor dat je het zwembadwater - dat chemicaliën zoals chloor bevat - uit je haar spoelt met schoon water. Probeer zeker in de zomermaanden het gebruik van hete stijltangen te beperken.
Kun je zonnebrandspray voor je haar gebruiken als bescherming tegen de zon?
Gelukkig kun je maatregelen nemen om je haar te beschermen tegen de intense zomerzon, zegt Dr. Dekeyser:
Het is mogelijk om een product met een zonbeschermingsfactor (SPF) te gebruiken dat speciaal is ontworpen om je haar te beschermen tegen schadelijke stralen. Er zijn talrijke sprays beschikbaar bij de apotheek of online en zelfs in de winkel.
Hoe werkt haarzonnebrandspray?
Het vormt een barrière op het oppervlak van je haar, waardoor het beschermd wordt tegen schadelijke UV-stralen van de zon. De actieve ingrediënten in haarzonnebrandcrèmes zijn meestal UV-filters zoals avobenzone, octinoxaat en zinkoxide, die UV-straling absorberen of reflecteren.
Haar bestaat technisch gezien uit dode huidcellen en reageert niet op dezelfde manier op zonschade als onze huid, zoals met roodheid, pijn of vervelling. De focus van haarzonnebrandspray ligt op het beschermen van de cuticula, het buitenste deel van de haarstreng.
Hoe bescherm je de hoofdhuid tegen de zon bij een brede middenscheiding of dunne haren ?
Beschermen van het haar tegen de zon om het gezond en glanzend te houden is belangrijk. Maar onze hoofdhuid heeft ook bescherming nodig. Hoewel het misschien vreemd klinkt, is de hoofdhuid één van de meest gevoelige gebieden voor zonnebrand. Het wordt vaak over het hoofd gezien tijdens het aanbrengen van zonnebrandcrème, maar het verdient meer aandacht.
Een spray met voldoende hoge SPF kan zowel de haren als de hoofdhuid bescherming bieden. Sprays maken je haren niet zo vet als zonnecrèmes en -lotions. Daarnaast zijn er ook poedervormige zonnebrandproducten die kunnen worden geprobeerd. En vergeet de meest eenvoudige manier om je hoofdhuid te beschermen niet: een catchy hoedje, een kleurrijke sjaal of een stoere pet.
Kan je je haar van binnenuit beschermen tegen de zon?
UV stralen leiden tot oxidatieve stress en de aanmaak van vrije radicalen waardoor allerhande problemen opduiken zoals ontsteking, celdood en veroudering. Antioxidantia neutraliseren deze vrije radicalen. Eén van de bekendste antioxidantia, onderzocht voor de huid en de haren is cafeine. Bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek suggereren dat het verstandig is om middelen zoals cafeïne te integreren in beschermende cosmeceuticals en nutraceuticals, zoals shampoo's en lotions. Vermoedelijk werkt cafeine ook herstellend na de zonneblootstelling. Zelf hou ik van cafeïne shampoo's: "enkele minuten laten inwerken en dan uitspoelen", stelt dokter Dekeyser.
Door deze formuleringen te gebruiken, kunnen we het haar van binnenuit beter beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling en de gezondheid en vitaliteit van het haar behouden.
Zijn er ook pilletjes die je haar beschermen tegen de zon?
Stel je voor dat er een eenvoudige en handige manier is om extra bescherming te krijgen tegen schadelijke UV-stralen - een pilletje dat je kunt innemen. Het goede nieuws is dat er supplementen beschikbaar zijn die speciaal zijn ontwikkeld om je huid te ondersteunen en te beschermen tegen de negatieve effecten van de zon. Deze supplementen bevatten vaak krachtige antioxidanten en voedingsstoffen die kunnen helpen bij het behouden van een gezonde huid en het versterken van de natuurlijke afweermechanismen tegen UV-straling. Polypodium leucotomos, een tropische varen die voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika, is een veelbelovend fytochemisch en natuurlijk botanisch extract dat kan dienen als een waardevolle aanvulling op zonnebrandcrème. Dit extract heeft eigenschappen die kunnen helpen bij het beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Door polypodium leucotomos extract in pilletjes toe te voegen aan zonnebrandcrèmes, kan de beschermende werking tegen zonneschade worden versterkt.
Het is belangrijk om te benadrukken dat deze supplementen geen vervanging zijn voor zonbeschermingsmaatregelen zoals het gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon. Ze kunnen echter een waardevolle aanvulling zijn op je algehele zonbeschermingsroutine, waarschuwt de dokter wel.
Geniet volop van de zomer, maar vergeet niet om je haar te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Als je haar al beschadigd is door hitte en styling, kan het toevoegen van haarzonnebrandspray, cafeine of een supplement met krachtige anti-oxidanten een extra beschermingslaag bieden en haarbreuk helpen verminderen.
Ga onbezorgd de zon in en geniet van je zomerse avonturen met gezond en stralend haar dankzij de adviezen van jouw haardokter.
Referenties
Hair color changes and protein damage caused by ultraviolet radiation
Ana Carolina Santos Nogueira, et al, J Photochem Photobiol B. 2004 May 27;74(2-3):109-17.
UV damage of the hair
Klaudija Sebetić et al, Coll Antropol. 2008 Oct;32 Suppl 2:163-5.
Transepidermal UV radiation of scalp skin ex vivo induces hair follicle damage that is alleviated by the topical treatment with caffeine
Jennifer Gherardini et al, International Journal of Cosmetic Science, 2019, 41, 164–182
Sun protection in a pill: the photoprotective properties of Polypodium leucotomos extract
Nura El-Haj et al, International Journal of Dermatology 2014
Share
Op zoek naar een wetenschappelijk onderbouwde oplossing voor je haarproblemen?
Onze haarklinieken in Tessenderlo en Machelen staan aan de voorhoede van diagnostische precisie, gebruikmakend van de nieuwste AI-technologieën om de ware oorzaak van haaruitval te identificeren.
Leg de oorzaak van je haarprobleem bloot dankzij een grondige haar- en huidanalyse en de antwoorden op een gedetailleerde vragenlijst.
We nemen de tijd om jouw situatie te begrijpen om een aangepaste behandeling samen te stellen die écht werkt.
Klaar voor een doorbraak in jouw haarherstel?
- Boek nu je consultatie voor een deskundige diagnose en zet de eerste stap naar effectieve behandeling en blijvend herstel!
Openingsuren
- Maandag
- -
- Dinsdag
- -
- Woensdag
- Gesloten
- Donderdag
- -
- Vrijdag
- -
- Zaterdag
- -
- Zondag
- Gesloten
Telefonisch contact
0032 468 15 06 36 (wij geven enkel telefonisch advies aan bestaande patiënten)
Gesloten op: woensdag,
zaterdag, zon- en feestdagen








