Chronisch telogeen effluvium (CTE) – langdurige haaruitval bij vrouwen
Aanhoudende of terugkerende haaruitval bij vrouwen komt vaak voor. Gelukkig zijn er oplossingen.

Chronisch telogeen effuvium (afgekort CTE) of aanhoudend haarverlies blijft één van de minst begrepen en verwarrende van alle vormen van haaraandoeningen. Het begint met massale haaruitval gedurende enkele of meerdere periodes in het leven. Het haarverlies treedt op bij vrouwen van alle leeftijden. Daarna komen er weer periodes waarin alles weer normaal lijkt te zijn. De impact op het sociale leven is vaak aanzienlijk: onzekerheid in de job, een gevoel van "anders" te zijn, een negatieve spiraal die je leven in handen neemt.
Op foto’s blijkt alles OK en ook de hoofdhuid ziet er meestal prima uit. Wat is er dan toch aan de hand?
Eerst en vooral stel ik vast dat deze foto’s niet helpen om de diagnose van CTE te stellen, precies omdat er geen afwijkingen op te zien zijn. Vriendinnen zeggen dat je haren er prima uitzien en de kapster is vol lof over je krukken of lange lokken. Je hoeft je nergens druk om te maken. Enkel de partner wil wel eens meegaan in de ongerustheid, hoewel dat zeker niet de regel is. Je staat dus vaak alleen. De huisarts of dermatoloog ziet ook geen afwijkingen - het zal wel stress zijn, klinkt het. Een vitamine kuur wordt voorgeschreven en de kous is af. Gelukkig hoeft het niet steeds zo te gaan.
Hoe stellen we de diagnose van CTE?
CTE werd het eerst beschreven door Kligman in 1961. Kligman ging ervan uit dat de haarfollikel versneld uit de groeifase komt en in rust gaat. CTE is de meest voorkomende vorm van veralgemeend haarverlies en treft vooral vrouwen. Door te luisteren naar het verhaal van de patiënt en door de scalp van dichtbij (met een sterk vergrotende camera) te onderzoeken om andere oorzaken uit te sluiten kom ik meestal tot de diagnose. Wat je als patiënt vertelt aan de arts is belangrijk. Vaak worden er periodes van haarverlies beschreven. De haren vallen massaal uit en dit gebeurt gelijkmatig over de gehele scalp. Soms treden een branderig gevoel of pijn op; dit laatste maakt deel uit van de trichodynie (haarpijn) die je kan ervaren bij CTE.
Bij nader onderzoek van de scalp zie ik vaak groeiende haren die optreden na periodes van haaruitval. De haarschaft heeft een normale dikte, wat niet zo is bij de genetische vorm van haarziekte. Onderzoek met een vergrotende camera toont vaak een gezonde huid met normale haarfollikels, de follikels zijn de openingen in de huid waaruit de haren groeien. Er zijn geen littekens en donshaartjes zijn veelvuldig aanwezig. Biopsie is zelden nodig, maar kan soms nuttig zijn om met zekerheid genetisch haarverlies, een chronische huidaandoening zoals dermatitis, lichen of lupus en vlekvormige haaruitval ( alopecia areata ) uit te sluiten. Een oriënterend labo onderzoek kan aanvullende informatie geven over de oorzaak.
Heb je haaruitval en ben je ongerust dan zoek je best een medische haarspecialist op. Ik stel niet enkel de diagnose van de haaruitval, maar biedt ook oplossingen aan. Eens de haaruitval vermindert, merk je zelf dat de stress wegvalt en dit leidt tot een positief gevoel. De neerwaartse spiraal keren we zo om.
Waarom voor ons kiezen:
- Duidelijk behandelplan met medische opvolging
- Transparant betaalplan
- Innovatieve behandelingen
- Aantoonbare resultaten
- Medische expertise
- Veilige en hoogwaardige producten (CE gekeurd).
Share
Op zoek naar een wetenschappelijk onderbouwde oplossing voor je haarproblemen?
Onze haarklinieken in Tessenderlo en Machelen staan aan de voorhoede van diagnostische precisie, gebruikmakend van de nieuwste AI-technologieën om de ware oorzaak van haaruitval te identificeren.
Leg de oorzaak van je haarprobleem bloot dankzij een grondige haar- en huidanalyse en de antwoorden op een gedetailleerde vragenlijst.
We nemen de tijd om jouw situatie te begrijpen om een aangepaste behandeling samen te stellen die écht werkt.
Klaar voor een doorbraak in jouw haarherstel?
- Boek nu je consultatie voor een deskundige diagnose en zet de eerste stap naar effectieve behandeling en blijvend herstel!
Openingsuren
- Maandag
- -
- Dinsdag
- -
- Woensdag
- Gesloten
- Donderdag
- -
- Vrijdag
- -
- Zaterdag
- -
- Zondag
- Gesloten
Telefonisch contact
0032 468 15 06 36 (wij geven enkel telefonisch advies aan bestaande patiënten)
Gesloten op: woensdag,
zaterdag, zon- en feestdagen








