De bekendste haarziekenten
Haarproblemen heb je in veel vormen
Haaraandoeningen uiten zich op verschillende manieren. Sommige mensen merken dat ze veel haren verliezen. De meest waarschijnlijke diagnose is dan Telogen Effluvium. Bij het kammen of wassen komen massa's losse haren mee. Soms zelfs wanneer ze enkel met de vingers door de haardos gaan hangen er al haren aan hun handen.
Andere mensen merken dat de hoofdhuid meer en meer zichtbaar wordt. Ze vinden dit vreemd omdat ze geen haren verliezen. Onder invloed van onder andere hormonale en erfelijke factoren dunnen de individuele haren uit. De meest waarschijnlijke diagnose is Alopecia Androgenetica of mannelijk/vrouwelijk patroon haarverlies.
Heel wat mensen merken dat ze kale plekjes ondervinden, vaak na een periode van intense stress. Gelukkig verdwijnen deze kale plekjes vaak spontaan. Dit is Alopecia areata of plekvormige kaalheid komt minder voor dan de vorige vormen maar is niet minder onschuldig. Heel wat mensen zien de plekjes herhaaldelijk terugkomen, we spreken dan van een chronische vorm. Vaak reageren ze goed op lokale behandeling met cortisone injecties, maar soms niet. Dan kan een biostimulatieve behandeling helpen. Helies zien we regelmatig de kaalheid verder uitbreiden over de gehele scalp, dan spreken we van Alopecia Totalis. Doet ook de lchaamsbeharing mee, dan heb je te maken met de Universalis vorm. Herken je één van deze scenario's dan neem je best contact op met een arts.
Eerst en vooral moet je weten welk haarprobleem of – ziekte je hebt. Telogen effluvium is de 2e meest voorkomende haaraandoening en zie ik vooral bij vrouwen. Alopecia areata komt minder vaak voor. Bezoek je medische haarspecialist voor een volledig nazicht. Hij kan je exact vertellen wat er aan de hand is. Je kapper, buurman of beste vriend(in) kan enkel maar gokken. Eens je weet wat er aan de hand is kan de evolutie van je haarprobleem vrij goed voorspeld worden.
Haaraandoeningen herkennen vraagt een doorgedreven diagnostiek: niets is wat het lijkt
Alopecia Androgenetica of Erfelijke en hormonale haaruitdunning: de complexe puzzel
Androgene alopecia treft zowat 80% van de mannen en 50% van de vrouwen.
Bij mannen is alopecia androgenetica te herkennen wanneer de haardos op de kruin uitdunt of wanneer de inhammen dieper worden.
De term is intussen vervangen door mannelijk patroon haarverlies (Engels: Male Pattern Hair Loss) verwijzend naar deze specifieke zones van uitdunning of kaalheid. Vaak vallen er ook zichtbaar meer haren uit, maar dit is zeker niet steeds het geval. De term mannelijke kaalheid is enigszins verwarrend, want ook vrouwen kunnen last hebben van deze vorm.
Bij vrouwen zien we een meer verspreide uitdunning van de haardos, vaak vanuit het centrum van de scalp. Het patroon is anders dan bij mannen en daarom spreken we van vrouwelijk patroon haarverlies. In het Engels Female Pattern Hair Loss (afgekort FPHL). Bij mannen speelt het hormoon dihydrotestosterone, afgekort DHT, een grote rol. Bij sommige vrouwen is DHT een stukje van de puzzel (en de oplossing), bij anderen niet. De oorzaken van vrouwelijk patroon haarverlies of haaruitdunning zijn nog niet geheel ontrafeld. Vast staat wel dat het probleem veel complexer is dan men denkt: onder andere erfelijkheid, hormonen, ontsteking, stress en bepaalde tekorten in de voeding beïnvloeden je haardos op een negatieve manier. De schedel wordt meer en meer zichtbaar, zeker waneer de haren nat zijn, zoals bij de kapper.
Sommige patiënten merken er weinig van tot ze op een zeker moment vaststellen dat vrienden en familie opmerken dat er een haarprobleem is. Spontaan herstel is er niet.
“Ga ik nu kaal worden, dokter?”,
is zowat de meest gestelde vraag die patiënten me in de haarkliniek stellen.
De tweede vraag stellen ze me wanneer het haar terug groeit en weer steviger wordt.
"Gebeurt dit dankzij de behandeling of is het een natuurlijk verloop?"
Bij deze haaraandoening is de kans op spontane verbetering zonder medische behandeling ZEER LAAG. Enkel een medische behandeling kan de uitdunning tot staat brengen en de haardos verbeteren
Telogeen effluvium - haarverlies staat op de voorgrond
Wordt je regelmatig geplaagd met periodes waarin je abnormaal veel haarverlies lijkt te hebben? Alles goed goed en dan plots, uit het niets wordt je wakker met losse haren op je bed, merk je veel haren in het doucheputje of zie je overal in huis haren liggen? Dat is de typische presentatie van telogen effluvium
Alopecia Areata, Totalis en Universalis - een klein plekje dat tot een drama kan leiden
Vaak vertellen patiënten me dat ze ooit, vaak jaren geleden, eens een klein kaal plekje opmerkten in de haardos. Vaak na en stressvolle periode, ongeval of ziekte. Dit is een klassieke presentatie van Alopecia Areata of plekvormige kaalheid. Soms verdwijnt het kale plekje spontaan, soms is een lokale behandeling bij de dermatoloog nodig. Belangrijk om weten is dat deze vlekjes kunnen terugkomen, ze kunnen dus chronisch worden. Deze vorm vraagt onze aandacht én rigoureuze opvolging. In de meest dramatische vorm vallen alle haren uit, op het hoofd (alopecia totalis) én op het lichaam (alopecia universalis). De diagnose is snel gesteld, althans door een specialist. De behandeling daarentegen is complex, langdurig en moeilijk. Een nieuwe medicamenteuze aanpak kan hopelijk veel leed besparen.